Quantcast
Channel: 4:30-fart genom tillvaron
Viewing all articles
Browse latest Browse all 571

Garmin Forerunner 620 - första intrycken

$
0
0
Veckan har bjudit på ganska bra träning hittills.

Måndag: Vila
Tisdag: 12 ganska snabba lunchkilometer i 4:18-fart. Bra, kontrollerad känsla.
Onsdag: Backintervaller med David på lunchen 6x 200m (1 min) brant och blöt terrängbacke med gå-/joggvila ner. Kort och intensivt.
Torsdag: Lätt distans 16 km 5:03 min/km.

Jag har sprungit passen med min nya pulsklocka, Garmin Forerunner 620 och delar här med mig av de första intrycken, en mera fullständig recension följer senare. För mig som sprungit med Garmin Forerunner 305 sedan 2010 är det en stor förändring och många nyheter. Samtidigt är Garmins klockor så användarvänliga att man lätt kommer igång utan att behöva konsultera en tjock manual. Bara en sådan praktiskt sak att klockan nu också kan användas som ett vanligt armbandsur, vilket inte var ett alternativ med 305. Med ett enkelt tryck på touchskärmen aktiverar man GPS'en och förvandlar klockan från ett armbandsur till en löparklocka och därmed har man eliminerat risken att glömma träningsklockan hemma på träningsdagar.


Klockan är verkligen fjäderlätt. Den ger trots det ett robust och sobert intryck trots att den är gjort i plast med knappar av metall. Med en knapptryckning för att låsa upp skärmen börjar klockan leta satelliter vilket den hittar väldigt fort även om jag är i rörelse. Även om jag lägger ifrån mig min 305:a så tar den klart längre tid på sig att låsa satelliter jämfört med 620.

När jag börjat springa finns upp till fem skärmar tillgängliga under löpning. Fyra som kan konfigureras fritt samt en standardskärm med variabler som Garmin kallar Löpdynamik där kadens, vertikal rörelse och markkontakttid finns med, vilket mäts med sensorer i pulsbandet. Jag var rädd att datat skulle bli svårläst med fyra fält som jag är van vid från 305:an men så är det inte alls, utan det går lätt att läsa av skärmen under löpning och med ett snabbt svep över skärmen växlar jag enkelt mellan skärmarna.


Med bara två fält blir siffrorna såklart större.
Tre fält
Direkt efter passet får man en summering av passet på några skärmar, mycket användbart och sunmmeringen finns också lättillgänglig senare under historik.
 


Armbandet är något kortare än på tidigare Forerunnermodeller, eller i alla fall jämfört med min gamla 305:a och den sitter bra på min tunna handled och fungerar som sagt utmärkt som vanlig klocka när man inte tränar.



Efter passet kan passet laddas upp till Garmin Connect, via USB eller, vilket är en nyhet med Forerunner 620 med det inbyggda Wifi:t via ett program som heter Garmin Express Fit som man laddar ner från Garmins hemsida. Det är bara att lägga klockan vid datorn och trycka Connect med Garmin Express Fit öppet så överförs passet snabbt. Härär t ex dagens distanspass som jag nyss förde över. 

De nya (jämfört med Garmin Forerunner 610 och äldre modeller) parametrarna som Forerunner 620 kan mäta via sensorer i pulsbandet är kadens (antalet fotisättningar per minut), vertikal rörelse (mätt i centimeter) och tiden foten är i marken (enhet millisekunder). Så här ser det ut i Garmin Connect. Det här passet, ett distanspass på 12km i 4:18-fart summerades med en kadens på 176, en vertikal rörelse i snit på 9,3 cm och en markkontakttid i genomsnitt på 226 ms. Kadensen i realtid låg ofta mellan 178-182 under löprundan med något lägre värden i början.

Kadensen från första löppasset med klockan.
Här är alla tre nya variablerna samtidigt
Vad som är "bra" och vad de här parametrarna "ska" ligga kring vet jag inte men hittade vägledning på Garmin Connect och med referens till blott det första passet så ligger då min kadens och markkontakttid i den blå zonen, medans den vertikala rörelsen ligger i den gröna zonen vilket också syns i graferna. Jag vet ju att min löpteknik är åtminstone hygglig och det första passet ger ett kvitto på att det rent objektivt stämmer mätt enligt dessa tre variabler på ett enstaka pass. 


Nu håller det här inlägget redan på att bli en recension märker jag, vilket det är för tidigt för. Jag håller fortfarande på och lär mig. De första intrycken är att Garmin Forerunner 620 är en smidig, välbyggd och kompetent löparklocka som samtidigt är väldigt användarvänlig.


Detta inlägg är ett samarbete med Garmin som jag också fått klockan av.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 571